flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Присяжним! Важлива інформація!

27 листопада 2023, 09:15

20 грудня 2022 року рішенням Олександрійської міської ради Кіровоградської області № 534 «Про затвердження списку присяжних Олександрійської територіальної громади для Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області» затверджено новий список присяжних. Вказане рішення діє з 22 грудня 2022 року по 20 грудня 2025 року.

12 жовтня 2023 року набув чинності Закон України № 3384-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», яким відновлено декларування. Одночасно стартувала й кампанія декларування за 2021-2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року.

Згідно із підпунктом ґ пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) суб’єктами, на яких поширюється дія цього Закону, є зокрема, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

Частиною 3 статті 45 Закону визначено, що особа, яка претендує на зайняття посади, зазначеної у пункті 1, частини 1 статті 3 Закону, до призначення або обрання на відповідну посаду, подає в установленому Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функції держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Тобто, першою необхідно подати декларацію кандидата на посаду за 2021 рік до 31.01.2024.

Окрім цього, частиною 1 статті 45 визначено, що особи, зазначені у пункті 1 частини 1 статті 3 Закону, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік за формою, що визначається НАЗК.

Відтак, наступними необхідно подати щорічні декларації за 2022 рік до 31.01.2024 та за 2023 рік до 01.04.2024.

Надалі, у разі фактичного виконання присяжними обов’язків в суді, за період, що підлягає декларуванню, необхідно щороку, у період з 00 годин 00 хвилин 01 січня до 00 годин 00 хвилин 01 квітня, особисто подавати на вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції (portal.nazk.gov.ua) електронну форму декларації за період, що охоплює попередній звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня включно).

Звертаємо вашу увагу на необхідність неухильно дотримуватись вищезазначених вимог, оскільки чинним законодавством передбачено адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання декларації (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та кримінальну – за декларування завідомо недостовірних відомостей (стаття 366-1 Кримінального кодексу України).

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

  • Завчасно перевірити актуальність адреси своєї електронної поштової скриньки та чинність кваліфікованого електронного підпису (КЕП).
  • Перед початком роботи з Реєстром декларацій переконайтеся у наявності усієї необхідної інформації для заповнення декларації.
  • Враховуйте зміни, пов’язані з застосуванням оновленого антикорупційного законодавства.

Що змінилося? Тепер можна переглянути не лише інформацію про ваші об’єкти нерухомості, об’єкти незавершеного будівництва, авто, спадщину чи наявні обтяження рухомого майна, але й ваші доходи. Збільшилася кількість інформації та її актуальність, тому змінився час на обробку запиту. До інформації додані корисні посилання на джерела інформації, де можна самостійно переглянути інформацію про свої активи й доходи. Додані активні посилання на актуальні роз’яснення НАЗК щодо правил заповнення окремих полів декларації.

Де знайти цю функцію?

Перейдіть у Реєстр декларацій та увійдіть до системи користуючись КЕП;

Кнопка буде знаходитись поруч із кнопками «Мої документи», «Мої повідомлення» та «Мій профіль»;

Про те, що процес збору даних розпочався, буде свідчити статус «Запит у процесі обробки»;

Про завершення формування інформації просигналізує статус «Інформацію отримано». Для її перегляду натисніть «Переглянути».

  • Використовуйте ресурси НАЗК, щоб заповнити декларацію якомога швидше, так допоможуть:

- платформа «База знань НАЗК» (https://wiki.nazk.gov.ua), де зібрані всі актуальні роз’яснення. На платформі можна скористатися пошуком за ключовим словом;

- Посібник декларанта-2022, де можна дізнатися всю актуальні інформацію про принципи подання декларації. (https://drive.google.com/file/d/171qGLqyCsthozfyu4mgfu1O4KpqzIq_u/view);

- спеціальна функція «Дані для декларації», яка допоможе перевірити інформацію про власність та обтяження, наявну в інших Реєстрах;

- гайд «Топ-25 поширених помилок при заповненні декларації» (https://wiki.nazk.gov.ua/top-25-poshyrenyh-pomylok-pry-zapovnenni-deklaratsiyi/), де можна ознайомитися з найчастішими проблемами;

- навчальна платформа НАЗК.

Важливо! Якщо виникають технічні проблеми при роботі з Реєстром декларацій, у Базі знань є окремий розділ, де зібрані методичні рекомендації та поширені проблеми декларантів під час роботи в Реєстрі (https://wiki.nazk.gov.ua/category/tehnichna-dopomoga-v-roboti-z-reyestramy-nazk/).

Якщо у рекомендаціях не вдалося знайти відповіді на питання, а Реєстр декларацій буде продовжувати видавати помилки при роботі, напишіть у НАЗК в чат Реєстр декларацій. Для того, щоб відкрити чат натисніть на зелену кнопку з правого боку екрану з надписом «Допомога онлайн». Також можна написати у НАЗК на пошту support@nazk.gov.ua (до листа додайте, будь ласка, повноекранний скріншот екрану з помилкою).

Подати виправлену декларацію можна упродовж семи днів після подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, але не більше трьох разів.