flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Штрафи за неносіння та неправильне носіння масок чи респіраторів

24 листопада 2020, 15:35

     Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 1000-IX, який Верховна Рада ухвалила 6 листопада 2020 року.

     Закон передбачає, що представники поліції, санітарно-епідомологічної служби та органів місцевого самоврядування зможуть на місці накладати штрафи на осіб за відсутності у них маски або за маску на підборідді під час перебування у громадському місці.

     Документ доповнює статтю 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення частиною другою, яка передбачає адміністративну відповідальність за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно, що закривають рот та ніс. Штраф за це становитиме від 170 до 255 грн.

     Такий Закон має на меті запобігання поширенню коронавірусної хвороби серед громадян України та сприятиме підвищенню соціальної відповідальності громадян і захисту їхнього здоров'я та життя, а також допоможе запобігти неконтрольованому зростанню кількості хворих на COVID-19 та перевантаженню медичних закладів.