flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронне судочинство – не міф, а реальність.

11 грудня 2017, 14:11

Електронне судочинство – не міф, а реальність. Відповідні новели на всіх стадіях судового процесу запроваджують нові зміни до процесуального законодавства України та перехід до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, що на сьогодні є покликом часу. Щоб скористатися перевагами електронного судочинства необхідно буде:

1. Отримати електронний цифровий підпис;
2. Зареєструвати офіційну електронну адресу на «mail.gov.ua»;
3. Налаштувати якісну мережу Internet.

З метою пом’якшення початку цього процесу та підготовки колег до роботи за новими стандартами, 8 грудня 2017 року на базі Київського районного суду м. Одеси відбувся семінар для працівників судової системи в рамках грантового проекту «Запровадження інформаційних технологій в судочинстві та заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства», який реалізовано за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Нове правосуддя».

Участь у даному заході взяли представники Полтавської, Запорізької, Дніпропетровської та Кіровоградської областей. У делегацію від Кіровоградської області увійшли й представники Олександрійського міськрайонного суду. Це суддя Тетяна Голосеніна та заступник керівника апарату Алла Бєлова.

Відкрив захід з привітальною промовою голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, відмітивши, що в поточному році такий захід проводиться втретє.

 

 

Почесним гостем заходу став суддя Магістратського суду Нетанії Аріель Бергнер, який поділився досвідом запровадження електронного судочинства в судах Ізраїлю та на конкретних прикладах розповів учасникам заходу переваги та недоліки ізраїльської моделі електронного судочинства.

  

Теоретичну частину навчання продовжила доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри цивільного процесу, професор кафедри цивільного права Національного університету «Одеська юридична академія» Неллі Голубєва з докладом на тему: «Електронний суд: поняття, елементи, зарубіжний досвід, новели ЦПК України».

  

Неллі Голубєва підкреслила, що на відміну від інших європейських держав, де електронне судочинство впроваджувалося поступово, а в деяких країнах протягом десятиліть, в Україні, за задумом авторів кодексу, цей процес має пройти швидко і одночасно в судах усіх юрисдикцій та інстанцій.

Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін доповів про стан запровадження проекту «Електронний суд» безпосередньо в Київському районному суді міста Одеси, окремо зупинився на вже налагодженій співпраці суду з прокуратурою, податковою та іншими державними органами.

Так, 19 січня 2017 року Київський районний суд міста Одеси та прокуратура Одеської області схвалили Програму спільних дій щодо впровадження обміну електронними копіями документів.

Співробітники прокуратури, в свою чергу, поділилися власним досвідом роботи в цьому напрямку. Зокрема, Катерина Ткаченко, начальник відділу документального забезпечення прокуратури Одеської області, ознайомила присутніх з електронною системою «Е-прокуратура» та доповіла за темою: «Е-суд та Е-прокуратура: співпраця, результати, перспективи».

Прес-секретар прокуратури Одеської області Інна Верба у своїй доповіді висвітлила питання щодо заповнення інформаційних прогалин у співпраці судової системи та суспільства, важливості тісної співпраці зі ЗМІ та ролі соціальних мереж у формуванні громадської думки.

У другій частині заходу робота «Електронного суду» була наглядно продемонстрована співробітниками апарату Київського районного суду міста Одеси та адвокатом Максимом Шевченко на прикладах окремих категорій судових справ.

Також учасники заходу мали нагоду ознайомитися з роботою «Електронного суду» під час розгляду цивільної справи під головуванням судді Валеріана Луняченка.

 

Приємною несподіванкою заходу став візит до Київського районного суду міста Одеси суддів новоствореного Верховного Суду Єгора Краснова, Тетяни Анцупової, Всеволода Князєва, Олени Білоконь, які привітали учасників заходу та розповіли про перші кроки, що зробить Верховний Суд, розпочавши свою роботу.

  

По завершенню заходу голова Київського районного суду міста Одеси, голова громадської організації «Асоціація слідчих суддів України» Сергій Чванкін подякував усім учасникам за плідну співпрацю та вручив сертифікати.

 

Прес-секретар,
заступник керівника апарату суду
Алла Бєлова