flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Взаємодія Олександрійського міськрайонного суду із ЗМІ

29 серпня 2017, 15:32

       Створення ефективної системи взаємодії судів із засобами масової інформації (далі – ЗМІ) є одним з пріоритетних напрямків демократизації в сучасному світі.

  Свобода ЗМІ, як невідʼємна складова свободи виявлення поглядів, має винятково важливе значення в суспільстві, що базується на верховенстві права. Однак, таке право не є абсолютним в площині здійснення судочинства. Свобода слова має узгоджуватися з іншими правами людини, передусім – з правом людини на справедливий та неупереджений суд.

  Взаємодія Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області (далі – суд) із ЗМІ відбувається відповідно до Конституції України, процесуального законодавства України, законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні у засобах масової інформації», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства», внутрішніх нормативних локальних документів.

  Організація роботи із взаємодії суду зі ЗМІ здійснюється прес-секретарем чи особою, яка виконує його обов’язки.

   Відвідування судових засідань представниками ЗМІ здійснюється за пред’явленням службового посвідчення, крім випадків проведення закритих судових засідань відповідно до вимог процесуального Закону.

  Представники ЗМІ, присутні на відкритому судовому засіданні, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби відповідно до законодавства України.

  Проведення в залі судових засідань фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які є суб’єктами владних повноважень.

   Представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні, повинні дотримуватися загальних правил поведінки у судовому засіданні, вимог процесуального законодавства, виконувати вказівки головуючого судді та судового розпорядника, не порушувати права інших осіб, не заважати здійсненню правосуддя.

   Представники ЗМІ повинні дотримуватись Правил пропуску осіб до приміщень судів, приходити завчасно (не пізніше ніж за 10-15 хвилин до початку заходу), маючи при собі службове посвідчення.

   Організаційне сприяння виконанню представниками ЗМІ професійних обов’язків та забезпечення їх інформаційними матеріалами на захід, що відбувається, здійснює прес-секретар суду.

  Надання коментарів, відповідей на запитання представників ЗМІ залежно від їх характеру і складності (інформація відкрита чи з обмеженим доступом) чи оприлюднення офіційних заяв здійснює суддя-спікер.

   Відповіді на письмові запити представників ЗМІ щодо діяльності суду готує у межах своєї компетенції відповідальний працівник апарату суду за підписом голови суду або його заступника, керівника апарату суду.

  Письмові запити, що потребують, враховуючи специфіку діяльності ЗМІ, оперативного реагування, розглядаються у стислі строки.

Прес-секретар,заступник

керівника апарату суду

Алла Бєлова